Koldskål og
kammerjunker

Opskrift


2 liter

En sommerklassiker der kan spises året rundt. Let og luftig koldskål god til morgen, middag, aften og alt derimellem…

Ingredienser

KOLDSKÅL

4 æggeblommer
1 liter tykmælk
1 liter kærnemælk
2 spsk rørsukker
2 spsk vaniljesukker (eller kornene fra en vaniljestang og 2 spsk rørsukker ekstra)
1 spsk citronsaft

KAMMERJUNKER

1 vaniljestang
250 g smør
100 g sukker
1 æg
1 dl mælk
500 g mel
1 spsk. bagepulver
revet skal af 1 citron

Proces


Sådan gør du

Trin for trin

KOLDSKÅL

  1. Pisk æggeblommerne og sukkeret sammen til det bliver lyst og luftigt.
  2. Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk dem i æggemassen.
  3. Pisk tykmælken i ad 3-4 omgange så det bliver blandet godt sammen med æggemassen.
  4. Bland til sidst kærnemælken i og smag til med citronsaften.
  5. Server i skåle med jordbær og kammerjunkere. Hvis der bliver noget tilbage stilles det i køleskabet med de tomme vaniljestænger i koldskålen.

KAMMERJUNKER

  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
  2. Kom smør og sukker i en skål, og rør det godt sammen med vaniljekornene.
  3. Rør ægget i massen, og tilsæt så mælken.
  4. Sigt til sidst mel og bagepulver i dejen, tilsæt revet citronskal, og rør dejen sammen.
  5. Læg dejen på et melet bord, del den i 10 stykker, og tril dem til tynde pølser på ca. 10 cm’s længde. Skær pølserne ud i 1 cm brede stykker, tril dem til kugler, og sæt dem på bageplader med bagepapir. Hold lidt afstand imellem kuglerne, der jo flyder ud til kammerjunkerstørrelse. 
  6. Bag kammerjunkerne ved 180° i ca. 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde, og afkøl dem efterfølgende på en bagerist. 

Gastronomiske oplevelser